Links

Een kader om een foto maken - Photoshop tips en tutorials.

Een kader om een foto maken

Geplaatst op: 29-12-2008 - 6 reacties

Hoe maak je een kader om een foto heen?

Vaak vinden mensen een kader om een foto een mooie oplossing om direct wat informatie in het kader te plaatsen over de foto. Bijvoorbeeld wat de foto voorstelt of welke locatie hij genomen is, maar ook de camera instellingen zoals het diafragma waarde, iso waarde en sluitertijd.

In deze tip zal ik uitleggen hoe je gemakkelijk en snel een kader om een foto kan maken.

Je begint als allereerst je foto te optimaliseren zoals beschreven in de tips hoe optimaliseer ik een foto. Vervolgens sla je hem op als een jpeg formaat foto met de hoogste kwailiteit. Je kunt nu een kader om de foto gaan maken.

Dit is de foto waar ik het mee ga uitleggen (foto van een binnenplaats van een kasteel).


Voorbeeld foto


Je ziet dat alleen de foto is geoptimaliseerd maar dat er verder geen kader en informatie omheen staat. Je selecteert dan "Image > Image size" (" Afbeelding > grootte ") . Noteer of onthoud de width ( breedte ) en height ( hoogte ) waardes. Want je gaat hierna de foto vergroten voor je kader.


Slecteer image size


Vervolgens komt er een belangrijke stap en dat is het daadwerkelijk vergroten van de foto. Je gaat dan naar "Image > Canvas size" (" Afbeelding > Canvas grootte ") .


Selecteer canvas size


Er zijn twee dingen belangrijk die je in het schermpje ziet staan, namelijk de width ( breedte ) en height ( hoogte ) en de Anchor ( pijlen ) . Om een kader te maken moet je foto iets groter worden. Als je foto bijvoorbeeld een width en height van 600 maal 400 heeft dan maak je er bijvoorbeeld 650 maal 450 van. Laat de Anchor in het midden staan. Hiermee zorg je ervoor dat de vergroting om de gehele foto vanuit het midden gebeurd en niet naar 1 kant toe. Om de gehele foto heb je dan een extra rand gemaakt van 25 pixels hoog en breed. Dit is je kader. (25 pixels omdat het aan beide kanten en bovenkanten wordt toegepast en dus voor de helft wordt toegepast, vandaar 50 / 2 = 25 pixels).


Pas canvas size aan

Pas op de anchor!

De ruimte om de foto is zichtbaar


Je ziet dat de achtergrond nog niet gevuld is en die gaan we dan ook nu een kleurt geven. Als eerste maak je een nieuwe laag aan. Deze sleep je vervolgens naar de onderste laag (laag aanklikken en vast houden en naar beneden slepen). Je gaat dan vervolgens de achtergrond kleur kiezen door links onderaan (zie de rode bol in de voorbeeld foto hieronder) op de linkse kleur te klikken. Dan opent er een kleurenscherm en je kiest vervolgens een kleur uit en klikt op Ok. Je gaat nu de paint bucket ( vul tool ) optie selecteren en klikt eenmalig in je kader (let er wel op rechts dat je in je nieuwe layer ( laag ) zit te werken! Je zal zien dat je kader nu de kleur heeft die je geselecteerd heeft.


Maak een nieuwe laag aan

Sleep deze naar ondereren

Kies een kleur

Selecteer de paint bucket tool


Om de foto er nog beter uit te laten springen klik je op de layer ( laag ) waar de foto in staat en gaat vervolgens naar "Select > Load selection" ( "Selecteer > Laad selectie" ) . Je klikt dan direct op Ok. Je zal dan zien dat er een selectie komt om de gehele foto (zie voorbeeld hieronder). Je gaat dan vervolgens naar "Edit > Stroke" ("Aanpassen kader") en kiest dan voor width ( breedte ) bijvoorbeeld 1px en bij Color (kleur) nemen we bijvoorbeeld zwart. Wat dan nog belangrijk is dat je bij Location ( lokatie ) Inside ( naar binnen ) selecteerd. Klik vervolgens op Ok. Houd dan de CTRL toets in en de D toest. Je selectie is dan direct weg en kan je het eindresultaat van je omlijning (Stroke) zien.Laad de selectie van je foto

Je ziet nu een selectie

Selecteer Stroke


Nu heb je dus een kader gemaakt alleen staat er nog niks in. Dit kan je dus helemaal zelf invullen. Je kan bijvoorbeeld de tekst tool gebruiken om er verschillende teksten in te zetten. Zie hier mijn eind resultaat (Om te weten te komen hoe ik de schaduwen heb gemaakt moet je naar de tip van Schaduw aanbrengen op de foto en tekst.


Het eindresultaat


Commentaar en aanvullingen zijn altijd welkom!

Terug naar overzicht

6 reacties

Ik vroeg me al af hoe iedereen het doet. Leuke tip

Geplaatst door: Annie op: 23-01-2009


erg omslagtig hoor!
eerst uitsnijden
daarna canvas groote.
is veel makelijker

Geplaatst door: martin op: 17-03-2009


Erg handig je uitleg en makkelijk.
ik ga eens verder kijken, heb nog veel te leren!
www.nishrinakn.nl

Geplaatst door: mireille op: 25-03-2009


Bordermanager is een gratis tool waarin je de mooiste borders kunt maken, direct je exif informatie kan plaatsen en teksten in je borders kan zetten. Tevens veel opties onboard om batchmatig je foto`s te verscherpen, vekleinen etc...

Nog makkelijker ;)

Geplaatst door: Peter op: 13-06-2009


Bedankt voor de tip. Heb even gegoogled omdat ik graag kaders aan 1 zijde wilde leren maken maar kon de kader formering op zich al niet eens vinden. Werk wel in ps8 ;-) maar dat was geen punt

Geplaatst door: joyce op: 31-10-2010


Kasteel mag "Alden Biesen" genoemd worden ;-)

Geplaatst door: janne op: 22-02-2011