Links

HDR tutorial fotografie - Photoshop tips en tutorials.

HDR tutorial fotografie

Geplaatst op: 18-03-2009 - 14 reacties

HDR tutorial fotografie

HDR staat voor "High Dynamic Range". Een HDR opname bestaat uit meerdere foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende belichtingstijden, waarbij bewust wordt onder- en overbelicht. Deze foto's worden vervolgens softwarematig samengevoegd tot 1 afbeelding. Oorspronkelijk is HDR "bedoeld" om foto's te maken waarbij het dynamisch bereik van je camera niet voldoende is om de belichting van zowel de lichte als de donkere delen in een foto goed weer te geven. Door middel van een HDR opname ben je namelijk wel in staat om alle delen van een foto goed te belichten. Een voorbeeld hiervan is een opname van een gebouw, waarbij normaliter ofwel alleen het gebouw, ofwel alleen de lucht goed belicht zou zijn (zie voorbeeld hieronder).

HDR foto overbelicht

In deze afbeelding is het huis goed belicht, maar de lucht is overbelicht.

HDR foto onderbelicht

Hier is de lucht goed belicht, maar het huis onderbelicht.

HDR foto eindresultaat

Het HDR eindresultaat (verder nabewerkt in photoshop).

HDR wordt ook steeds vaker gebruikt om foto's een surrealistich / getekend karakter te geven. De meningen over het gebruik van HDR verschillen nogal en hierover wordt dan ook vaak gediscussieerd.

De basis

Zoals eerder vermeld bestaat een HDR opname uit meerdere foto's van een onderwerp. Het minimum aantal foto's is hierbij 3, met minimaal 1 stop onderbelicht en minimaal 1 stop overbelicht (-1, 0 en +1).
Het is echter aan te bevelen om 2 stops onder- en over te belichten (-2, 0 en +2). Zijn met deze 3 foto's de details in de lichte en donkere delen nog steeds niet voldoende? Dan is het verstandig om nog verder over- of onder te belichten, waarbij je dus uit zult komen op 5 foto's. In sommige gevallen ben je zelfs genoodzaakt om er 7 of meer te maken. Het doen van de verschillende belichtingsstrappen is dus om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk details weet vast te leggen in de verschillende belichtingen.

Wanneer je een HDR foto wilt maken is het absoluut noodzakelijk om met een statief te werken. Je sluitertijden kunnen varieren van 1/1000 sec. tot sluitertijden van meer dan een minuut. Een afwijking van een paar milimeter kan al resulteren in een onduidelijke opname, d.w.z. dat deze niet te gebruiken is voor je HDR opname. Hierbij is het gebruik van een draadontspanner of afstandsbediening een handige accessoire (vooral bij lange sluitertijden, je hoeft de ontspanknop op je camera dan niet continue ingedrukt te houden).

Daarnaast zul je moeten werken met je camera in het programma diafragmavoorkeuze of in de volledige manuele modus. De reden hiervoor is dat het diafragma voor iedere opname hetzelfde dient te zijn. Foto's samenvoegen met verschillende scherptediepten zal niet leiden tot het gewenste resultaat!

Tot slot is het verstandig om je camera dusdanig in te stellen dat de spiegel vlak voor de opname opklapt. Dit om ervoor te zorgen dat de spiegelreflexreactie geen trillingsonscherpte kan veroorzaken. Je zou hiervoor (indien je camera deze optie heeft) ook gebruik kunnen maken van de live-view modus.

Software en bewerking

Wanneer je de foto's hebt gemaakt die zullen dienen als basis voor je HDR afbeelding, zul je deze softwarematig moeten gaan samenvoegen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Ten eerste kun je dit doen in photoshop. Dit werkt echter vrij omslachtig en leidt vaak niet tot hele fraaie resultaten.
Zelf maak ik gebruik van het programma Photomatix. Dit programma heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface en produceert goede resultaten. Voor de voorbeelden in dit artikel is gebruik gemaakt van Photomatix.

De foto's die je wilt samenvoegen tot een HDR afbeelding kun je via Bridge naar Photomatix slepen of je opent ze eenvoudigweg via het programma.

Je kiest dan voor de optie "generate an HDR image". Het programma biedt standaard een aantal correctiemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het reduceren van chromatische aberratie of ruisreductie.
Daarnaast kun je ook je witbalans corrigeren voordat je de HDR bewerking toepast.

Selecteren van een HDR image.

Selecteer de drie bestanden om een HDR image te maken.

Opties om een HDR file te maken.

Nadat je de selecties hebt gemaakt, zal het programma de HDR afbeelding produceren. Het eerste resultaat zal waarschijnlijk enorm tegenvallen. Dit komt doordat reguliere monitoren geen onbewerkte HDR afbeeldingen kunnen weergeven. De kleuren zien er zo flets en uitgebeten uit, zie het voorbeeld hieronder:

HDR foto onbewerkt.

Om ervoor te zorgen dat je alle details in de hoge lichten en schaduwen kunt zien, zul je de afbeelding moeten bewerken via het zogeheten "tone mapping". Dit is een optie die standaard in Photomatix zit.
Het resultaat van een afbeelding waarop tone mapping is toegepast, zie je hieronder:

HDR foto bewerkt

Wanneer je in Photomatix tone mapping hebt toegepast heb je nog de mogelijkheid om je foto in Photomatix wat extra bewerking mee te geven, zoals bijvoorbeeld:

  • meer contrast
  • kleurverzadiging
  • kleurtemperatuur

HDR foto bewerkt

HDR foto bewerkt

Middels deze bewerkingsmogelijkheden kun je de afbeelding geheel naar je eigen wensen bewerken. Of je er nu voor kiest om de afbeelding zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien, of er juist een teken-effect aan wilt geven...die keuze is aan jou!

Dit artikel is geschreven door Bart Thurlings van www.urbex-photo.com

Terug naar overzicht

14 reacties

Keurig artikel Bart.
Duidelijk en goed te berijpen.

Mooie Site heb je en mooie foto`s

Geplaatst door: Ron op: 22-03-2009


Ik heb al geprobeert om een HDR samen te stellen ,alleen als ik hem dan wil opslaan krijg ik de foto niet te zien in de map waar ik opgeslagen heb ,kan ik hem als Jpeg opslaan of nog een andere ,verder is dit artikel heel mooi geschreven !!

Geplaatst door: Van Camp Kris op: 01-04-2009


Hoi Kris,

Je kan hem alleen als jpeg opslaan.
Je moet hem wel terug kunnen vinden? Bij mij lukte het in 1 keer.

Je kan hem nadat je hem hebt opgeslagen altijd nog verder bewerken in photoshop, of als ander bestandsformaat opslaan in photoshop.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 01-04-2009


Dank voor de uitleg. Ik heb een link geplaatst van deze uitleg in de maandopdracht van de groep De_Doka op flickr.com met als opdracht "maak een HDR foto".

Geplaatst door: Mark op: 04-04-2009


Beste Mark,

Hartelijk bedankt voor het plaatsen van de link!
Als er iets nog onduidelijk is horen we dat graag.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 04-04-2009


Beste Raymond,

Ik heb je stukje gelezen en je schrijft dat je de HDR op kan slaan als JPG.
Ik heb Photomatix Pro 3.2.6. En werk met CR2 van Canon.
Ik heb alleen de mogelijheid: Save HDR As: Radiance RGBE (.hdr), Open EXR en TIFF geen jpg. De optie Save As is grijs dus die kan ik niet activeren.

Groeten, Aad

Geplaatst door: Aad op: 21-10-2009


Beste Aad,

Ik weet niet of je lightroom of photoshop erbij gebruikt.
Ik ben namelijk nog niet bekend met Photomatix Pro versie 3.2.6.

Je zou dan de hdr als TIFF kunnen opslaan, deze openen in photoshop of lightroom en dan "save as" => "jpg".

Ik kan op dit moment geen andere optie bedenken, omdat ik niet bekend ben met de laatste versie, sorry.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 21-10-2009


Beste Raymond,

Bedankt voor de informatie. Ik werk met Adobe Photoshop en Lightroom.
Ik ga het eens proberen.

Groeten,

Aad

Geplaatst door: Aad op: 21-10-2009


Raymond,

De oplossing van mijn probleem is: de afbeelding in Photomatix opslaan als .tif daarna in Photoshop omzetten naar 8 bits, dan kan je de afbeelding opslaan o.a. als .jpg.

Nogmaals bedankt voor het snelle antwoord. Succes met de hobby.

Groeten,

Aad

Geplaatst door: Aad op: 21-10-2009


Hallo Aad,

Mooi dat er een oplossing is!

Mocht ik in de toekomst een snellere oplossing weten dan zal ik hem hier neerzetten.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 21-10-2009


Hallo,
Ben nog een beginner, maar ben helemaal weg van nacht fotografie en dan er een HDR foto van temaken.Zou je me eens willen mailen hoe je bepaalde paremeters al standaard zet, daar kan ik niets over vinden of een boek wat jou geholpen heeft?
Vgt J Tol

Geplaatst door: Johan op: 15-01-2010


Awesome tutorial.I zal proberen het in mijn werk. :)

Geplaatst door: clipping path op: 04-03-2010


hallo,

ik ben nog een beginner op fotografie gebied. Hoorde van HDR fotografie en het ziet er fantastisch uit. Ik vroeg me alleen af of dit effect ook te bereiken is met een simpele digitale camera zonder spiegelreflex? Als het op de camera mogelijk is om verschillende lichtsterktes handmatig in te stellen, betekend dit dan dat het maken van een HDR foto mogelijk is. Mijn camera kan alleen JPEG formaat JPEG aan.
Alvast bedankt.

Groet,

Lori

Geplaatst door: Lori op: 02-08-2010


Erg handige site met duidelijke uitleg !

Geplaatst door: Michael op: 04-05-2012