Links

Adobe lightroom tutorial - Photoshop tips en tutorials.

Adobe lightroom tutorial

Geplaatst op: 20-02-2009 - 6 reacties

Adobe lightroom

Met adobe lightroom kun je gemakkelijk en snel foto's aanpassen en archiveren. Het voordeel van Adobe Lightroom is dat het een soort lichte versie van Adobe Photoshop is. Alle belangrijke fotobewerkings functies die in Photoshop bevinden, heeft Adobe in lightroom geplaatst.

Een hommel op een bloem

RAW view

Een erg groot voordeel is dat het programma een snelle thumbnail view kan geven van foto's die gemaakt zijn in RAW formaat. Zo kan je vrij snel de juiste foto selecteren en mee aan de slag gaan.

Nog een voordeel is dat het RAW bestand niet aangetast word. Je werkt met een variant die je vervolgens kan opslaan. Voor elke aanpassing kan je direct een variant opslaan. Zo heb je de zelfde foto in verschillende aanpassingen.

Je kan binnen lightroom een mappen structuur aanmaken (deze wordt opgeslagen in de directory van lightroom zelf). Hiermee kan je dus ook direct je foto's archiveren. Lightroom bied je ook de mogelijkheid om bij elke foto een zoekterm op te slaan. Dit kan handig zijn voor als je snel een bepaalde foto moet terug vinden.

Een hommel op een bloem

Functies

Alle belangrijke functies heb je super snel tot je beschikking. Zo zijn de meest gebruikelijke aanpassingen rechts in een box te vinden zoals:

  • Temperatuur
  • Tint
  • Brightness
  • Contrast
  • Saturation
  • Exposure
  • Kleur beheer
  • Curves
  • Levels
  • En nog veel meer!

Een hommel op een bloem

Je kan ook heel snel de foto in zwart wit formaat transformeren. Al deze functies zijn soms lastig te vinden in photoshop, of je moet een aantal aanpassingen doen om uiteindelijke het zelfde doel te bereiken. Vandaar dat lightroom echt een uitvinding is voor als je alleen maar aan fotobewerking doet.

Terug naar overzicht

6 reacties

Lightroom is een perfecte oplossing, omdat het ook niet zo duur is als photoshop en je toch alle dingen die je voor je fotobewerking wil gebruiken in lightroom zitten.

Ik ben overgestapt naar Lightroom 2 en dat is echt een super goed programma!

Geplaatst door: Henk Hessing op: 24-02-2009


Ik ben het bezit van Lightroom 2, maar kan er niet zo goed mee
werken,ivb Engelseversie. Adobe photoshop CS4 is wel een stuk duurder, maar voor mij beter, daar ik al jaren werkt met CS2.

Geplaatst door: w.broekhoff op: 26-03-2009


Ik ben een beginner in de fotobewerkingswereld. Beschik over Adobe Photoshop CS2 maar daar weet ik te weinig van om snel de weg te vinden. Is Lightroom geschikt is voor beginners?

Geplaatst door: W. van Soest op: 23-08-2010


Vraag: Als ik mijn RAW bestanden importeer en ik kijk na de preview dan zie ik de bestanden al veranderen. Wie weet waar ik dit kan veranderen zodat ik de foto`s zie zoals ik ze heb gemaakt. Met andere woorden standaard instelling zonder beeldaanpassing. Bedankt voor je reactie!

Geplaatst door: WJ de Bruin op: 28-08-2010


Waar moet ik dit kopen?

Geplaatst door: Jeanne op: 13-05-2011


Bestaan er cursussen om te
leren werken met lightroom 3
Liefst in België

Geplaatst door: Aspeslagh André op: 01-09-2011