Links

Lagen of layers in photoshop - Photoshop tips en tutorials.

Lagen of layers in photoshop

Geplaatst op: 08-02-2008 - 16 reacties

Wat zijn lagen of layers in photoshop?

In photoshop kun je met lagen (layers ) werken. Dit moet je zien als transparant papier waar je wat op kan tekenen. Je kan dan meerdere lagen (layers ) op elkaar leggen waar je iets op getekend hebt.

Om een simpel voorbeeld te nemen: je tekent een huis. Je tekent dan bijvoorbeeld op de eerste ( onderste ) laag (layer ) het structuur ( omvang ) van het huis. Je ziet dan een huis, maar er zitten geen ramen en deuren etc. in. Je maakt dan een nieuwe laag aan en tekent hier bijvoorbeeld een deur in. Je maakt dan vervolgens nog een laag aan en tekent hier een raam in.

Het voordeel hiervan is dat je het raam of de deur afzonderlijk kan verplaatsen over je tekening heen. Als je alles in 1 laag zou tekenen kan je niks meer afzonderlijk verplaatsen.

Je moet het zien zoals ik al eerder zei als een aantal transparante papieren, waar iets op getekend is en die op elkaar neer te leggen. Je zou dus elk papier (laag ) afzonderlijk kunnen verplaatsen.

Als je in photoshop een tekst ergens bij wil zetten met de text tool, dan zal je zien dat dit ook automatisch een nieuwe (tekst ) laag aanmaakt, zodat je dus je tekst overal kan plaatsen.

Hieronder staan een aantal screenshots over hoe je met lagen moet werken. Zoals een laag hernoemen, zodat je herkent wat er op die betreffende laag is getekend. Een nieuwe laag aanmaken. Laag volgorde aanpassen.

Als je begint met File --> New ( bestand --> Nieuw). Hier bepaal je zelf wat voor afmeting het bestand moet hebben. Ik heb gekozen voor 300 pixels breed en 300 pixels hoog.

Een nieuw bestand in photoshop aanmaken.

Er is een bestand aangemaakt in photoshop


Dubbelklik op de benaming Layer1 om deze een naam te geven bijvoorbeeld: omtrek huis. Zo herken je snel wat je tekend op die betreffende laag.

Hernoem een laag in photoshop.


Als je dat vervolgens gedaan hebt kan je beginnen met het tekenen van een huis. Ik ga niet schrijven hoe je met een selectie een gedeelte invult ( het daadwerkelijk tekenen ), dit ga ik in een andere tip beschrijven ik hou het voor nu puur bij het uitleggen over de lagen ( layers ).

Omtrek van een huis getekend in photoshop.


We gaan dan een nieuwe laag aanmaken. Je klikt op het pijltje naar beneden rechts bovenin in het layersvak. ( zie screenshot ). Je kiest voor New layer / Nieuwe laag Deze ga je ook hernoemen als hierboven we al eerder hebben gedaan. Deze noem je bijvoorbeeld deur. We gaan op deze laag een deur tekenen!

Een nieuwe laag aanmaken in photoshop.

Een nieuwe in photoshop hernoemen.


Vervolgens maak je weer een nieuwe laag aan genaamd raam en hier teken je een raam in.

Nieuwe laag aanmaken en hernoemen.


Je ziet nu dat je een simpel huis hebt getekend. Het voordeel van lagen / layers is dat je nu gemakkelijk elk object ( zoals de deur of het raam ) kan verplaatsen. Selecteer hiervoor de Move tool / Verplaats tool ( zie de screenshot ), om een object te verplaatsen. Vergeet niet eerst de laag aan te klikken waar dat object zich op bevindt anders verplaats je een ander object!

Laag verplaatsen in photoshop.


Je zult dan zien als je de linker muisknop vast houd op het object, je dit object kan verplaatsen! Omdat je dus in verschillende lagen werkt met verschillende objecten daarop kan je alles heel gemakkelijk verplaatsen. Dat is nou het voordeel van lagen / layers!

Hier zie je bijvoorbeeld hoe ik de deur en het raam heb verplaatst:

Laag verplaatst in photoshop.


Ik hoop dat door deze tip je iets bekender bent geworden met de lagen / layers van photoshop. Vooral waarom het handig is om met lagen te werken!

Vragen en commentaar zijn altijd welkom!

Terug naar overzicht

16 reacties

Hele nette manier om te laten zien hoe je met lagen moet werken. Simpeler kan het denk ik niet, ik begrijp het nu tenminste! Klasse!

Geplaatst door: Frank van dam op: 09-02-2009


Hadstikke duidelijk.Nog een paar van deze workshops en ik kan dan eindelijk ook een een foto bewerken

Geplaatst door: Rene Las van Bennekom op: 10-02-2009


Ik snap het niet, wil wat samen voegen maar dat gaat niet omdat me layer (de index) geen nieuwe kan maken. New Layer staat dan in het licht grijs :S

Geplaatst door: Mielie. op: 09-04-2009


hoi mielie,

Ik denk dat je eerst van je foto een laag moet maken.
Als dat zo is dan zie je een slotje op de enige laag en die heet dan background.

Dubbelklik op de laag en vervolgens op Ok
Als het goed is kan je nu wel lagen toevoegen.

Groeten,
Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 09-04-2009


Wat een super uitleg. het is nu duidelijk hoe lagen werken maar ook waarom je met werkt.
groetjes
lydia

Geplaatst door: lydia op: 09-08-2009


dankje wel, voor de moeite die u neemt om dingen uit te leggen, u doet het heel duidelijk!

Geplaatst door: Bolle op: 07-06-2010


Hallo
Je voegde nu een layer toe met een deur van een huis erop. Maar wat als ik in plaats van dat een nieuwe afbeelding wil toevoegen als layer. hoe doe ik dat dan?
mvg Wesley

Geplaatst door: wesley rood op: 26-07-2010


EINDELIJK een tutorial die wel te begrijpen is voor simpele mensen als ik :P Dank je wel!

Geplaatst door: Louise op: 01-10-2010


Heel duidelijk!

Geplaatst door: piet op: 15-11-2010


Hoi Raymond!

Ik wil graag 2 afbeeldingen samenvoegen maar krijg ze niet samen in het werkvenster. Het is óf de ene foto of de andere foto. Ik kan ze dus ook niet samenvoegen, alleen apart bewerken??

Zoals je misschien wel begrijpt ben ik een leek, dus vertel me alstjeblieft, wat doe ik fout? Alvast bedankt!

Groetjes Tessie

Geplaatst door: Tessie op: 15-12-2010


Ik heb het denk ik al gevonden:

Wat je kan doen als je het gedeelte hebt uitgeknipt en op een nieuwe laag hebt geplaats eerst de ctrl+a toetsen tegelijkertijd indrukken, dan selecteer je alles druk dan vervolgens de ctrl+c toetsen tegelijkertijd in.

Dit laatste zorgt ervoor dat je uitgeknipte gedeelte in het geheugen blijft staan. Open nu de andere foto waar het in moet komen te staan (je kan zelfs de andere foto sluiten als je dat wilt). Als deze geopend is moet je goed kijken bij de laag of er BACKGROUND of LAYER staat.

Als er BACKGROUND staat dan moet je er twee keer op klikken en vervolgens op OK klikken. Nu kan je er iets in plakken. Dat doe je door de ctrl+v toetsen in te drukken en je zal zien dat dan je uitgeknipte gedeelte in de foto verschijnt.

Nu kan je er alles mee doen.

Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 16-04-2009

Ik ga het proberen

Geplaatst door: Tessie op: 15-12-2010


Nadat ik de 2e layer (deur) heb gemaakt kan ik hierin niet werken. Ondanks dat de layer Deur bovenaan staat in het layersvak springt dit om naar Omtrek als ik in de layer wil gaan werken.
Bij voorbaat dank

Geplaatst door: PETER CRINS op: 02-03-2011


Beste Raymond,

Het vakje rechtsonder waar de nieuwe layers zouden moeten staan is helemaal grijs en geeft geen nieuwe layers aan. Weet je misschien hoe ik dit op kan lossen heb ik ergens op gedrukt ? Eerst deed hij het wel.

Groeten,
Max

Geplaatst door: Max op: 07-03-2012


Een mooie duidelijke uitleg

Groetjes, Hein

Geplaatst door: Hein Cobben op: 19-05-2012


de uitleg is duidelijk.
toch heb ik een probleem. de kleur die ik kies en gebruik wordt niet alleen zichtbaar in de laag waar ik bezig ben ook in alle andere lagen die ik heb gemaakt. Als ik in een volgende laag weer een nieuwe kleur gebruik, veranderen alle voorgaande lagen en dat wat ik heb getekend in deze nieuwe kleur. dit is het geval bij mdus;masker. niet bij modus: selectie . daarbij werkt het met lagen werken prima. Wie gheeft een oplossing?
groet Josien

Geplaatst door: josien op: 25-06-2012


ik zal we heel dom zijn maar ik kan nergens vinden waar ik het kan downloaden

Geplaatst door: Iris op: 29-06-2012