Links

Foto bewerken Photoshop - Photoshop tips en tutorials.

Foto bewerken Photoshop

Geplaatst op: 23-01-2009 - 18 reacties

Hoe kan je het beste een foto optimaliseren, bewerken en aanpassen?

Er zijn verschillende manieren om een foto te bewerken. Ik bespreek in deze tip mijn manier, hoe ik altijd standaard mijn foto's bewerk. Ik laat de screenshots zien in een engelstalige Photoshop CS3, maar zet de vertalingen bij de tekst! Let wel op ik ga er vanuit ga dat de foto in RAW formaat is!

Enkele termen die ik ga behandelen zijn:
- Temperature (Temperatuur)
- Levels ( Niveaus )
- Curves ( Curven )
- Brightness / Contrast ( Helderheid / Contrast )
- Unsharp Mask ( Onscherp masker )

Als eerste vraag je het RAW bestand van je foto op. Je ziet dan rechts halverwege het venster Temperature ( Temperatuur ) staan. Met deze schuif knop kan je naar links minder warmte geven ( bijvoorbeeld 4000 ) en naar rechts juist meer warmte ( bijvoorbeeld 10000 ). Je moet zelf bepalen wat je mooi vind bij die betreffende foto. Ik zal het verschil hieronder laten zien:


Temperatuur aanpassen naar een lage temperatuur

Temperatuur aanpassen naar een hoge temperatuurUiteindelijk heb ik dus voor een temperature ( temperatuur ) gekozen van 5000. Zie hieronder:Temperatuur aanpassen naar gewenste temperatuurOnze basis foto ziet er dan als volgt uit:Temperatuur aanpast naar de gewenste waardeWe beginnen dan met de Levels ( Niveaus ) Met de Levels regel je de niveaus af die je niet gebruikt. Hierdoor verbeter je al de foto.Als eerste ga je naar "Image> Adjustments > Levels" ( "Afbeelding > Aanpassingen > Niveaus" ) Je regelt de linker pijl ( die zwart is ) af naar het begin waar je ziet dat de eerste lijn wordt getekend (vanaf links gezien) het zelfde doe je met de rechter pijl ( die wit is ). Dan zul je zien dat je alleen nog maar het gedeelte gebruikt wat uitslaat. (Zie foto hieronder voor duidelijkheid).Kiezen van de Levels

Oude niveau

Nieuwe aangepaste niveauAls je de Levels hebt afgesteld ga je de foto kleuren optimaliseren met de Curves ( Curven ) . Je gaat vervolgens naar "Image > Adjustments > Curves" ( "Afbeelding > Aanpassingen > Curven" ). Je ziet dan een lijn van links onder naar rechts boven over 19 vlakken lopen. Je ziet op de achtergrond de Levels (Niveaus) staan. Probeer dan het eerste blok vanaf linksonder waar hij de lijn kruist 1 keer aan te klikken zodat er een bolletje staat op de lijn doe dit vervolgens ook in het midden van de lijn en halverwege aan het eind van de lijn (Zie de screenshots voor meer duidelijkheid want dit is erg lastig uit te leggen).Kiezen van de Curves

Curves onaangetast

Drie keer geklikt op de curveJe kan nu als je de linker muisknop op 1 van die bolletjes klikt en vast houd bewegen. Je kan ze bijvoorbeeld naar boven of naar onder bewegen. Hierdoor zal een bepaalde level ( niveau ) van kleuren lichter ( als je naar boven beweegt ) of donkerder worden (als je naar beneden beweegt ).

Hiermee kan je dus de kleuren er juist meer of minder laten uitspringen of bepaalde donkere plekken iets oplichten. Je moet zelf bepalen wat je mooi vind en of het wel realistisch blijft ( tenzij je dit niet wilt natuurlijk ). Zie voor mijn eindresultaat hieronder:Curves aangepast naar gewenste waardes

Eindresultaat van de curvesAls dat gelukt is gaan we verder met Brightness / Contrast ( Helderheid / Contrast ) . Hiermee kan je meer of minder brightness en/of contrast geven. Je kan de foto dan lichter of donkerder maken over het geheel van de foto. Je gaat dan naar "Image> Adjustments > Brightness / Contrast" ( "Afbeelding > Aanpassingen > Helderheid / Contrast" ) . Kijk maar naar de twee onderstaande foto's voor een hoge brightness en contrast ( flink in de plus ) en juist een lage brightness en contrast ( flink in de min ).Kiezen van de Curves

Erg hoge brightness en contrast

Erg lage brightness en contrastIk heb gekozen voor een iets hogere ( plus ) brightness en contrast. Zodat de lucht er iets meer uitsprint en levendiger wordt.

Juiste brightness en contractsDan is er nog 1 laatste aanpassing en dat is de Unsharp Mask ( Onscherp masker ) . Hiermee kan je de foto aanzienlijk verscherpen en geeft een veel mooier resultaat! Je gaat dan naar "Filter > Sharpen > Unsharp Mask" ( "Filter > Verscherpen > Onscherp masker" ). Je ziet dan Radius staan. Hiermee geef je aan ik welke grootte hij moet verscherpen. Houd er rekening mee dat bij vrij lage resolutie foto's je maximaal per keer 1,0 pixels neemt! Bij hoge resolutie foto's kan je beginnen met 2,0 pixels of max 3,0 pixels. Je moet zelf ( via de preview knop) kijken of je het nog wel mooi vind.Keizen van verscherpen

Verscherpen van de fotoUiteindelijk ben je dan klaar met de foto! De kleuren zijn nu geoptimaliseerd en de foto is verscherpt waardoor alles veel mooier is!

Zie hier de foto zoals hij gemaakt is en daaronder na de aanpassingen zoals besproken in deze tip:Foto voor bewerking

Foto na het bewerkenIk hoop dat je na het lezen van deze tip in iedergeval je foto's een stuk mooier kan maken.
Commentaar en aanvullingen zijn altijd welkom!

Terug naar overzicht

18 reacties

Wow hier was ik al een tijd opzoek naar, keurig alles stap voor stap.

Super! Ik hoop dat je nog meer van dit soort nuttige tips wilt schrijven!

Geplaatst door: Anette op: 21-01-2009


Inderdaad erg nuttig artikel!

Het heeft ook mij geholpen met het verbeteren van mijn foto`s.

Geplaatst door: Jan Blok op: 21-01-2009


Goed overzicht maar misschien wel een beetje te lang?

Het is wel erg duidelijk zo met al die foto`s.

Geplaatst door: Rick van Velden op: 23-01-2009


Glashelder! Thanks!

Geplaatst door: René op: 04-02-2009


Hoi ,

Ik heb hier helemaaaal geen verstand van :)))) ....daarom mijn vraag .
Werkt dit ook bij afbeeldingen die ik van het internet heb overgenomen ?
Ik heb een foto / afbeelding die ik graag zou willen laten afdrukken , maar ik krijg dan steeds de reactie - resolutie is niet goed - .
Wat kan ik hier eventueel aan doen ?

Bedankt alvast voor een reactie .

Groeten van Nic

Geplaatst door: Nic op: 06-02-2009


Hoi Nic,

Je kan de laatste paar stappen ook doen bij foto`s die je van het internet hebt overgenomen.

Alleen wanneer je bij het uploaden van foto`s naar een online afdruk winkel de melding "resolutie is niet goed" krijgt, is dat een ander probleem.

De resolutie van de foto is dan te klein. Dit houd in dat het formaat foto (de echte foto die gedrukt wordt) groter is dan het formaat van de digitale foto.

Als voorbeeld de blokker vermeld bijvoorbeeld bij een Canvas doek van 80cmx80cm dat je een minimale foto van een resolutie 1600 x 1600 pixels moet hebben.

Ik weet bijna wel zeker dat jouw foto die je van het internet af hebt gehaald te klein is om afgedrukt te worden op het formaat wat jij geselecteerd heb bij de fotowinkel.

Het nadeel is dat je hem wel kan vergroten (in photoshop ga je naar "image" --> "image size") en vergroot deze, alleen wordt de foto dan uitgerekt en ziet het er niet meer mooi strak uit.

De enige oplossing is om te achterhalen wie de foto heeft genomen en daar een highres (hoge resolutie) versie aan te vragen.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoord en anders kan je gerust doorvragen!

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 06-02-2009


Hoi Raymond, Super goed en duidelijk artikel waar ik veel aan heb. Ben ook net begonnen met PS CS4 en dit soort artikelen zetten me snel op de juiste weg. Groetjes, Richard

Geplaatst door: Richard op: 17-02-2009


Hoi Richard,

Dank je! Mocht je nog bepaalde dingen niet weten in photoshop dan moet je dat maar aangeven. Dan zal ik proberen hierover een tip te schrijven.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 17-02-2009


Met foto`s vanaf het internet genomen zal deze tut niet helemaal opgaan. De schrijver gaar uit van een RAW bestand. Dit haal je niet van internet af, dan is het meestal JPG of GIF

Geplaatst door: Bika op: 01-03-2009


Klopt Bika, het enige wat je niet kan met een jpeg of gif bestand is de temperatuur regelen.

De rest kan je wel allemaal met deze tip. Daarom heb ik expliciet in het begin verteld dat ik van een RAW bestand uit ga maar vanaf de tweede stap (Levels afregelen) kan ook allemaal met jpeg en gif bestanden.

Geplaatst door: Raymond op: 01-03-2009


das best fet

Geplaatst door: lisa op: 26-09-2009


En als je ( zoals in mijn geval ) foto\`s verkeerd afgesneden heb en de verhoudingen kloppen niet meer hoe krijg je die dan goed ??

Geplaatst door: peter op: 06-10-2009


Je zal dan eerst een andere foto moeten openen.
Je kijkt dan naar de image size.

Verklein de foto totdat je dezelfde breedte of hoogte hebt van de foto die verkeerd is afgesneden.
Als jij bijvoorbeeld dezelfde breedte heb kan je de hoogte aflezen die erbij hoort. Dan kan je terug naar de foto die verkeerd is afgesneden en dan naar de canvas size gaan. Je kan dan de correcte hoogte opgeven.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 14-10-2009


Als ik nog onbewerkte raw foto`s bekijk met b.v zoombrowser ex(canon),en dan deze foto in cs4 inlaad zien ze er al iets verschillend uit.
Hoe kan ik dit verschil opheffen zodat ik precies hetzelfde uiterlijk heb als kleur en contrast enz. als ik de foto open in cs4?

Geplaatst door: wiljan op: 14-03-2010


hoi ik kan mijn raw foto s niet openen met photoshop weet jij hoe dat kan of hoe ik dit moet doen ?
thanx alvast

Geplaatst door: inge op: 08-11-2011


wauww!! alleen hoe moet je het downloaden?

Geplaatst door: beau op: 14-04-2012


Hartelijk dank voor dit fantastische handige artikel! Inmiddels is het me gelukt door middel van een foto bewerken met photoshop een persoon volledige weg te halen (met de clonetool in photoshop)

Met vriendelijke groet,

Conny Remmerdaal
http://www.eigenwebsite.nl/foto-bewerken/

Geplaatst door: Conny op: 13-12-2012


Ik heb bij een fotoshoot lage resolutie foto`s gekregen maar ik wil graag hoge resolutie foto`s mijn vraag hoe kan ik van lage resolutie foto`s hoge maken want die fotograaf wil dat niet doen of ik moet €295 bijbetalen
groeten Yasmin

Geplaatst door: Yasmin Gijrath op: 06-03-2013