Links

Flitsfotografie - Digitale fotografie tips

Flitsfotografie

Geplaatst op: 01-11-2009 - 4 reacties

Flitsfotografie

Vaak wordt er gedacht dat een flitser alleen wordt gebruikt wanneer je te weinig omgevingslicht hebt. Dit is echter onjuist! Je kunt een foto meer laten spreken door gebruik te maken van een externe flitser. Denk bijvoorbeeld aan portretfotografie. Als je de externe flitser gebruikt kan je de persoon net even wat beter belichten met een flitser. Hierdoor zul je merken dat de persoon op de foto veel meer spreekt. De foto komt meer tot leven.

Je kan op verschillende manieren flitsen zoals:
- Direct flitsen
- Indirect flitsen
- Remote flitsen

Indirect flitsen

Vaak is er de vrees dat wanneer er een flitser wordt gebruikt bijvoorbeeld de personen op de foto omgetoverd worden tot sneeuwpoppen. Dit komt omdat de fotograaf dan direct flitst richting het onderwerp. In dit voorbeeld dus de mensen.
Om dit tegen te gaan moet je indirect flitsen. Wat houd indirect flitsen in?
Je zorgt ervoor dat de flitser niet direct in de richting van het onderwerp flitst. Hierdoor zorg je er dan ook voor dat het onderwerp (de mensen) niet direct in het licht staan. Ook kan je gebruik maken van een Omni bouncer zodat het licht beter verspreid wordt en zachter overkomt. Lees ons artikel over de Omni bouncer om meer over de Omni bouncer te weten te komen.

Interne flitser

Indirect flitsen doe je door bijvoorbeeld de kop van de flitser niet naar het onderwerp te richten (zoals direct flitsen) maar 90 graden omhoog te plaatsen (recht op het plafon af). Hierdoor zal ook de omgevingssfeer behouden worden. De mensen en de omgeving komen dan veel natuurlijker over op de foto.

Richtgetal

Als je een externe flitser wilt gaan kopen moet je letten op het richtgetal.
Het richtgetal geeft aan de maximale kracht waarmee de flitser kan flitsen. Het richtgetal is gebaseerd bij een ISO 100. Het richtgetal bepaal je door de afstand van het onderwerp te nemen en dat te vermenigvuldigen met het gekozen diafragma. Voorbeeld: je hebt het onderwerp 2 meter van de camera en je kiest voor een diafragma van f8 dan wordt het richtgetal 2 x 8 = 16. 16 is dan het richtgetal. Als je dus op een grotere afstand wilt kunnen flitsen of met een lager diafragma dan zul je dus een hoger richtgetal moeten kiezen. Let er dus op bij het aanschaffen van een externe flitser dat je een zo'n hoog mogelijk richtgetal kiest (mits je dit gaat gebruiken).

Externe flitsers

Soort flitsers

Je hebt ingebouwde flitsers en externe flitsers. De ingebouwde flitsers zijn vaak te beperkt. Personen die een flitser uitgebreid willen gebruiken gaan vaak over op een externe flitser.
Een externe flitser heeft de volgende voordelen:
- Vaak draaibare kop, zodat je indirect kan flitsen
- Regelbare flitssynchronisatietijd
- Lens meting (TTL)
- Zoom optie
- Gordijnkeuze

Flitssynchronisatietijd

Met de flitssynchronisatietijd kun je de kortste sluitertijd instellen. Je kan dan zelf bepalen hoelang de flitser aanwezig moet zijn. Kies je een te korte sluitertijd dan kan het zijn dat je foto niet lang genoeg belicht is. Je zult zelf moeten bepalen welke tijd voor die specifieke foto genoeg is. Vaak hebben flitsers ook nog de optie High Sync. Met High Sync zal de flitser een aantal keren kort achter elkaar flitsen om ervoor te zorgen dat de foto goed belicht wordt.

Lens meting (TTL)

TTL (through-the-lens) meting, zegt al wat het doet. De meting voor de flitser zal verlopen door de lens heen. Hierdoor zal de camera de ideale instellingen voor u bepalen. Echter gaat dit vol automatisch. Als u meer met de flitser wilt spelen om andere foto's te creeren kunt u deze instelling niet gebruiken.

Zoom optie

Sommige flitsers hebben een zoom optie. De zoom optie houd in dat de flitser mee zoomt om zo de hoek van het licht te optimaliseren. Je kan het zo zien dat wanneer je de zoom optie gebruikt bij groothoek het licht behoorlijk verspreid wordt. Bij een zoom zal de hoek kleiner zijn en zal dus het licht gerichter verspreid worden.

Externe flitser op een camera

Gordijn keuze

Met een externe flitser kan je vaak een keuze maken bij welk gordijn de flitser moet belichten. Vaak staat dit standaard op het eerste gordijn zodat de foto direct belicht wordt. Als je een foto maakt met personen erop die bewegen is het verstandig om te kiezen voor het tweede gordijn zodat er geen rare strepen op de foto komen.

Flitsbelichtingscompensatie

Veel camera's hebben de flitsbelichtingscompensatie optie. Dit houd in dat je de flitser iets minder kan instellen zodat wanneer je vind dat de flits toch nog te hard is deze minder kan worden ingesteld. Deze optie is erg handig!

Terug naar overzicht


4 reacties

Mooi artikel! Ik heb vorige week voor het eerst geƫxperimenteerd met twee flitsers. Een op de camera en de tweede op statief om licht via de zijkant te krijgen. Erg leuk om te doen. Ik heb zelf de canon speedlite 580 en heb de gecombineerd met de 480 van een vriend. Het laatste resultaat vind je hier; http://www.besie.com/2009/10/25/boy-van-haar/ ik ben benieuwd wat en hoe jullie zelf maken. Tip zijn overigens altijd welkom.

groeten Marcel.

Geplaatst door: Marcel Wiegerinck op: 01-11-2009


Dank! In een klap antwoord op mijn vragen. Grt Claudia

Geplaatst door: Claudia op: 28-06-2010


Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg , ik heb er wel iets van opgestoken. GRTS Agnes

Geplaatst door: Agnes op: 20-11-2011


Dank je wel voor de duidelijke uitleg.
Veel van opgestoken.

Bedankt Franklin

Geplaatst door: Franklin op: 12-07-2012