Links

Urban fotografie - Digitale fotografie tips

Urban fotografie

Geplaatst op: 09-03-2009 - 16 reacties

Wat is urban fotografie

"Take nothing but pictures, leave nothing but footprints"

Dit is een van de belangrijkste ongeschreven regels binnen de urban fotografie (ook wel urbex of afgekort UE genoemd). Maar wat is urban fotografie nu precies? Bij urban fotografie worden foto's gemaakt in en rondom verlaten gebouwen, fabrieken, huizen en zelfs dorpen.

Een voorbeeld van urbanfotografie in verlaten gebouwen.

Is dit dan legaal? Nee, in principe is deze vorm van fotografie niet legaal. Vaak zijn de gebouwen verboden te betreden, dit vanwege diefstal of omdat ze gevaarlijk kunnen zijn. Er zijn echter ook locaties die wel volledig toegankelijk zijn voor iedereen. Zijn urbex-fotografen dan crimineel? Nee, absoluut niet. Wij betreden deze gebouwen juist omdat we de verlatenheid en de vaak lugubere sfeer die deze oude en verlaten panden uitstralen willen vastleggen op foto. Omdat we de vergeten schoonheid kunnen laten zien in ons eindresultaat!

Daarnaast wordt er ook vaak geprobeerd om via de legale manier een leegstaand pand te betreden. Bijvoorbeeld door contact te leggen met een beheerder, of met de eigenaar van het pand. Is er echter al een toegang, doordat bijvoorbeeld het hek toch al opzij geschoven is en de deur toch al op een kier staat? Dan zullen we deze kans niet onbenut laten!

Een voorbeeld van urbanfotografie alles achter gelaten in stilte.

Uitrusting

Als je van plan bent om ooit een urban-tocht te maken, houd er dan rekening mee dat het nooit verstandig is om alleen te gaan. Zorg dat je met minimaal 2 (het liefst nog meer) personen gaat. Ga je alleen en er gebeurt iets, dan is de kans groot dat het dan lang kan duren voordat iemand je vindt! Zorg er ook altijd voor dat je directe familie of partner weet waar je naar toe gaat en spreek af om bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen te bellen.

Qua fotoapparatuur is het verstandig om een groothoeklens mee te nemen (bijvoorbeeld een 12-24mm) en een goede walk-around lens (17-70mm of 24-105mm). Aan een telelens heb je relatief weinig bij deze vorm van fotografie. Daarnaast is een statief absoluut onmisbaar, aangezien je veel zult fotograferen bij weinig licht. Je kunt dan wel de ISO waarde opschroeven, maar daar wordt het resultaat niet mooier op. Ook als je van plan bent om HDR (High Dynamic Range) foto's te maken heb je een statief nodig. Een beknopte lijst van items die ook belangrijk zijn of die van pas kunnen komen, vind je hieronder:

- donkere (en warme) kleding en stevige schoenen, en eventueel schone kleding
- volledig opgeladen mobiele telefoon
- eerste-hulp kit
- zaklamp
- voldoende eten en drinken
- wc papier
- afstandsbediening of draadontspanner

Een voorbeeld van urbanfotografie machines die al een eeuwigheid niet meer hun werk doen.

Op locatie

Als je eenmaal op de locatie bent aangekomen, is het van belang om erg voorzichtig te zijn. Sommige gebouwen staan al enkele decennia leeg, hetgeen de veiligheid niet ten goede komt! Zo kunnen vloeren rot zijn of doorgeroest en ook daken kunnen veel van hun stabiliteit verloren hebben. Houd hier rekening mee, en neem dan ook geen onnodig risico. Verder bestaat de kans dat wat een verlaten locatie lijkt, toch niet verlaten is. Zo kunnen er bijvoorbeeld zwervers of jeugd rondhangen. De kans hierop is vooral bij grotere locaties redelijk aanwezig.

Als je op de locatie aankomt en je ziet geen mogelijkheid om binnen te komen is het verstandig om de teleurstelling te accepteren en te vertrekken. Inbreken is absoluut niet acceptabel: je bent een fotograaf en geen inbreker!

Een voorbeeld van urbanfotografie verlaten ruimtes en locaties.

Locaties

Als je op het internet gaat zoeken naar urban locaties, dan zul je zien dat er zeer veel locaties te vinden zijn. Althans, je zult veel foto's vinden. Voor de exacte plaats zul je toch je Sherlock Holmes pet op moeten zetten, want van veel locaties (op enkele wat meer bekende na) zul je de plaats niet op het internet vinden. De reden hiervoor is simpel: hoe meer mensen er van af weten, des te eerder zal een plaats volkomen gestript worden door mensen die andere intenties hebben dan fotografen. Daarom houden we een locatie liever "geheim" en zullen beginnende urban fotografen eerst hun toevlucht moeten zoeken tot de toegankelijkere locaties.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de urbanfotograaf van urbex-photo.com
Voor meer foto's van urban fotografie verwijzen wij u door naar de website waar u volop kan genieten van de vele gave urban foto's op urbex-photo.com.

Terug naar overzicht


16 reacties

Erg mooie foto`s!

Zou je misschien wat meer kunnen vertellen over HDR?
Ik heb hier wel wat over gelezen maar zou graag willen zien hoe je dat moet doen.

Geplaatst door: richard renen op: 11-03-2009


Beste Richard,

Een tip over HDR staat al in de planning!
Deze zal binnenkort verschijnen onder photoshop tips.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 11-03-2009


Mooi stukje over Urban exploration.
Hdr is niet moeilijk trouwens maar in Photoshop is het niet zo mooi.
Mooier resultaat krijg je met Photomatix of Artizen HDR.

Groetjes Scavo
urban-explora.com

Geplaatst door: Scavo op: 13-03-2009


Erg mooie foto`s. Ik ben ook op zoek naar dit soort locaties. Kan iemand mij een tip geven hoe je ze het beste kunt vinden? Alvast bedankt...

Geplaatst door: vincent op: 19-03-2009


Beste Vincent,

Helaas worden de lokatie/adressen bijna nooit bekend gemaakt.
Dit omdat de urbanfotografen bang zijn dat de locaties vernield/aangetast worden.

Groeten,

Raymond

Geplaatst door: Raymond op: 20-03-2009


In ieder geval bedankt voor de info Raymond. Ik zal eens gaan zoeken via makelaar sites.

groet Vincent

Geplaatst door: vincent op: 22-03-2009


Best geinig,

Ik weet dat ze echt zijn, maar die laatste 2 lijken super veel uit de game "Gears of War" :P

Geplaatst door: rob op: 21-09-2009


Ik vind je site echt super, heb er heel veel aan. Maar jammergenoeg kan ik het item urban fotografie helaas niet lezen. Kan de foto`s niet zien, en de tekst niet lezen.

Groetjes Miranda

Geplaatst door: Miranda op: 26-12-2009


Hoi Miranda,

Dat probleem is inmiddels opgelost en je kan het artikel over urban fotografie nu lezen.

Geplaatst door: Machiel Karels op: 28-12-2009


Hoi,

Ik kan de tekst ook niet lezen. Erg jammer, want ik zie de foto┬┤s ook niet..

Geplaatst door: Derya op: 23-01-2010


Hallo Derya,
De vorige keer dat het probleem zich voordeed, had ik het in Firefox gecontroleerd. In Internet Explorer ging het nog fout. Nu moet het te lezen zijn.
Excuses voor het ongemak.

Geplaatst door: Machiel Karels op: 25-01-2010


Ik wil hier nadrukkelijk verklaren dat het nog maar de vraag is of je niet tegen een aanhouding aanloopt als je een gebouw binnendringt en daar foto`s neemt. Het gaat niet om de foto`s, maar om het onbevoegd binnendringen in een gebouw. En om het probleem lastiger te maken: de wetgeving kan van land tot land verschillen. In de VS wordt je in sommige staten geheid aangehouden en verdwijn je in de cel. Pas dus op wat je doet en informeer eerst of het wel verstandig is om zomaar ergens binnen te lopen. In de Nederlandse situatie kan artikel 461 Wetboek van Strafrecht van stal gehaald worden. Hoewel de overtreding hier geen misdrijf betreft, kun je wel een strafblad voor krijgen. Dat betekent dus dat je bij voorbaat in sommige landen niet meer binnenkomt. Ik zou zeggen: wees voorzichtig met wat je doet, informeer eerst en ga geen rare avonturen aan waar je later alsnog veel last van kan ondervinden.

Geplaatst door: Peter op: 11-02-2010


Supermooi. Oude en verlaten gebouwen hebben mij altijd al gefacineerd. Ben nu wonderen der fotografie aan het ontdekken. Ik moet zeggen, een erg mooie combinatie!

Geplaatst door: Ron op: 14-03-2010


weeet iemand een goede locatie in de omgeving van amsterdam?
of de locatie in de foto hierboven?
HEt is voor een een mode shoot

Geplaatst door: norbert weijde op: 22-09-2010


@ Norbert; Bij Bloemendaal is een hele grote locatie

Geplaatst door: Letsel op: 24-09-2010


Klinkt wel heel erg spannend! Aangezien ik bijna 15 ben lijkt het me nog niet verstandig om te gaan...

Geplaatst door: Floor op: 26-02-2011