Links

Portretfotografie - Digitale fotografie tips

Portretfotografie

Geplaatst op: 31-01-2009 - 6 reacties

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie is een portret foto van een persoon of dier maken.

Belangrijke eigenschappen bij het maken van portretfotografie is dat je ten eerste de persoon waarvan je de foto maakt op zijn of haar gemak stelt. Dan komt de foto natuurlijker over in plaats van dat een persoon erg gespannen en onnatuurlijk op de foto komt te staan. Probeer desnoods voorafgaand aan een fotoshoot een gesprek aan te gaan met de gene die je op de foto neemt. Hierdoor zal de persoon meer ontspannen.

Let er altijd op dat het eigenlijk het belangrijkste is dat je een spontaan moment vast legt en niet vraagt aan de persoon om een bepaalde houding en bijvoorbeeld een glimlach aan te nemen. Dat komt heel onnatuurlijk over.

Kleding

Belangrijk is ook om de juiste kleding te kiezen wat goed bij die persoon past. Let hierbij ook op welke achtergrond je gaat gebruiken! Het kan best zijn dat bepaalde kleding juist vloekt bij de achtergrond. Zwart of witte kleding wordt juist afgeraden, maar dit hoeft niet perse! Als u bijvoorbeeld een zwarte achtergrond gebruikt en de persoon witte kleding geeft kan dit een mooi resultaat opleveren, dus deze regel gaat niet altijd op.

Lenzen keuze

Welke lenzen moet je gebruiken? In principe is een lens boven de 50mm prima (50mm is nog vrij dichtbij ). Het probleem is dat wanneer je vrij dichtbij de persoon staat, deze zenuwachtig kan worden en hierdoor geen natuurlijke houding kan aannemen. Het is dus aan te raden om een lens te nemen vanaf de 50mm. Als je een hoog diafragma gebruikt (laag diafragma getal) zal het ervoor zorgen dat de persoon mooi strak op de foto komt te staan en er een onscherpe achtergrond is waardoor de persoon los van de achtergrond komt en op de persoon dus de nadruk op ligt.

Je hebt zoom lenzen en lenzen met een vaste brandpuntafstand. Het voordeel van een lens met vaste brandpuntafstand is dat hij goedkoop is en een hogere lichtgevoeligheid (laag diafragma getal) heeft. Een nadeel is wel dat je naar voren en naar achteren moet lopen als je de persoon toch wat dichterbij of juist verderaf op de foto wil hebben, en dit weer kan leiden tot spanningen.

Het is belangrijk om altijd op de ogen scherp te stellen! Dit omdat dit echt de blikvangers zijn. Dus let erop dat je niet per ongeluk op de neus scherp stelt want dan komt de foto er heel anders uit! (gebruik desnoods je meerpunts focus!).

Licht en schaduw

Verder is het ook belangrijk om te kijken hoe de schaduw valt en hoe hard je de schaduw wilt hebben. Dit kan je bereiken door met de lampen en filters te spelen. Ik zou bijvoorbeeld de lampen 45 graden op de persoon zetten. Het is wel zo handig om een zachte schaduw te creeren op de achtergrond. Een harde schaduw op de achtergrond geeft geen mooi effect. Maar als je geen schaduw wilt, is het zaak om geen sterke lampen maar zachte lampen te gebruiken en de persoon niet te dicht bij de achtergrond te zetten.

”Portret

Hier zie je een foto van mijn kat die ik als portret buiten op de foto heb genomen. Je ziet door het hoge diafragma dat de kat goed van de achtergrond komt en hij er dus goed uitspringt. Ik heb deze met een telezoom lens van 75-300mm genomen met bijna op max 300mm met een diafragma van F5.

Aanvullingen en commentaar zijn altijd welkom.

Terug naar overzicht


6 reacties

Hoi,

Ik denk als een fotograaf dit in zijn achterhoofd houd de foto 60% beter wordt.

Keurig Ray!

Tip van mij:
Als je bij het maken van een portretfoto het onderwerp recht in de ogen kijkt zorg er dan voor dat er een lichtbron in de ogen te zien is (reflecteerd) dat geeft een sprankel en dan komen de ogen nog beter uit

Geplaatst door: Ron op: 05-02-2009


Hallo

Ik ben een beetje opzoek naar tips voor een fotoreportage. Ik wil samen met mijn vriend, mijn broer en diens vriendin een fotoreportage doen voor de 25ste huwelijksverjaardag van mijn ouders. We hadden vooral gedacht aan zwart-wit foto`, maar natuurlijk rijst dan de vraag: wat doe je dan best aan? Ik zat al te denken aan pastelkleuren en wit, maar nu zie ik her en der dat wit wordt afgezworen. Wat kan je me aanraden voor een fotoshoot van 4 mensen.

Geplaatst door: Ann Guisson op: 04-08-2009


Beste Ann,

Wit is zeker wel een goede optie bij zwart/wit fotografie!
Alleen is het beste om bij lichte kleding, donkere akcenten te gebruiken.
Daar bedoel ik mee dat je op moet letten dat niet alles wit is. Ook de achtergrond niet! Voorkeur is dan om een donkere tint achtergrond te hebben ( denk bijvoorbeeld aan een bos of iets anders)

Houd er ook rekening mee dat je wat onderbelicht, zodat je de lijnen van de kleding nog te zien krijgt, anders is het straks 1 grote witte vlek.

Dan kan je later in photoshop nog wat dingen oplichten.

Geplaatst door: Raymond op: 05-08-2009


hallo

ik heb een shoot op een grasveld en ik denk dat witte kleding daar ook wel goed op past. dat kan toch ook?

Geplaatst door: lars op: 27-09-2010


Hallo, ik wil graag weten wat meerpuntsfocus betekent. Hoe kun je dat instellen. Ik wil namelijk graag een foto maken van bijvoorbeeld drie kinderen die achter elkaar staan. Waar kan ik op scherp stellen zodat met een hoog diafragma (laag F getal) ze toch een beetje loskomen van de achtergrond en allemaal scherp zijn. Alvast bedankt.

Geplaatst door: sandra op: 18-04-2012


Hoi Sandra, ik zou in jou geval scherp stellen op het middelste kind. Neem ook niet een te groot diafragma (laag F getal) want dan zijn de voorste en achterste niet scherp meer.
Meerpuntsfocus betekent dat je camera op meer dan Ă©Ă©n punt focust. Bij een Canon-camera zijn de focuspunten de puntjes die rood oplichten bij het scherpstellen en licht meten.

Geplaatst door: Dirk-Jan op: 04-05-2012