Links

Externe flitsers - Digitale fotografie tips

Externe flitsers

Geplaatst op: 14-01-2009 - 1 reactie

Externe flitsers

Canon 400EX externe flitser

Een externe flitser is vele malen beter dan de flitser die standaard op een digitale camera zit. Als je een externe flitser gebruikt zoals bijvoorbeeld de 430EX van Canon, dan zitten daar een hoop voordelen aan.

Voordelen externe flitser

Enkele voordelen zijn dat met bijvoorbeeld de 18-55mm lens de flitssterkte en flitsafstand automatisch wordt geregeld door de 430EX zelf. Hij geeft de afstand van het onderwerp door aan de camera. Dit gebeurt omdat hij de TTL functie ondersteund. TTL staat voor Through The Lens. Dat betekent dat de lichtmeting door de lens wordt gedaan. Als de meting aangeeft dat het onderwerp goed belicht wordt, dan kan de foto genomen worden.

Er zit een nadeel aan en dat is dat je flitst op een 45 graden hoek. Je flitst dan regelrecht naar het onderwerp. Anders werkt dat niet.

Een voordeel is dat je zelf kan bepalen hoever/hoe hard/hoe lang de flitser zijn werk moet doen. Je kan hem dus op de M van manual zetten en dan kan je echt alles zelf instellen.

Nog een voordeel van een externe flitser is dat je hem bijvoorbeeld in een donkere omgeving kan stellen naar bijvoorbeeld het plafond. Dit resulteert in een wat rustigere flits, waardoor de mensen niet als sneeuwpoppen overkomen. Je flitst dan indirect (via het plafond).

Om de flits nog zachter te laten overkomen kan je een bouncer gebruiken, maar daar meer over onder het kopje "Omni bouncer".

Terug naar overzicht


1 reactie

Mijn camera een Fujifilm FinePix S5800 heeft geen aansluiting voor een externe flitser. Mijn vraag is of de interne flitser een slaaf flitser bijv. een YN-460 kan aansturen als deze gemonteerd zit op een flitsbeugel. Met vriendelijke groet, René Verheijden

Geplaatst door: Rene Verheijden op: 17-05-2011